Behandling af parese af stemmebåndene (2022)

Ikke mange betragter en overtrædelse af lydudtalen som en væsentlig årsag til at konsultere en læge og tror, at det med tiden vil forsvinde af sig selv. Men problemet er, at du kun kan regne med dette, når muskelparese er et af symptomerne på inflammatoriske sygdomme i halsen, forgiftning, overdreven muskelbelastning (myopatisk parese), eller vi taler om en funktionel lidelse forårsaget af overophedning af psyken ved neuropsykiatriske lidelser. I disse tilfælde genoprettes stemmebåndenes funktionalitet, efterhånden som patientens tilstand normaliseres, dvs. Vi har en forholdsvis let reversibel proces.

I tilfælde af inflammatoriske sygdomme, der har forårsaget et fald i vokalapparatets funktionalitet, udføres antiinflammatorisk terapi, herunder gurgling, indtagelse af antiseptika (pastiller til resorption) og NSAID'er, termiske procedurer og om nødvendigt indførelse af kortikosteroider, antibiotika, antivirale lægemidler, immunstimulerende midler. For at øge kroppens resistens over for infektioner og forbedre trofismen i strubehovedets væv foreskrives vitaminer og vitamin-mineralkomplekser.[1]

Læger insisterer på at begrænse brugen af tale for at hvile ledbåndene, der er beskadiget af sygdommen, yderligere fugtning af den indåndede luft, stoppe med at ryge og begrænse stemmeapparatets kontakt med irriterende stoffer i luften. Ved mildere former for laryngitis og hæs i stemmen er ofte ikke-medicinsk behandling tilstrækkelig.

Hvis vi taler om myopatisk parese, hvis årsag var muskeloverbelastning eller metaboliske lidelser i dem, forbundet med forgiftning af kroppen eller endokrine patologier (i dette tilfælde skal behandlingen af stemmebåndene udføres parallelt med den underliggende sygdom), så kommer fysioterapeutisk behandling i højsædet. Fysioterapi kan omfatte diatermi, elektroforese, magnetoterapi, elektromyostimulering, mikrobølgebehandling, udsættelse for svingende strømme, galvanisering og andre procedurer for indikationer forbundet med de underliggende og ledsagende lidelser.

Også medicinske stimulanter af muskelaktivitet (neostigmin, proserin, neuromidin), biogene stimulanter, der fremmer regenerering af berørte væv (f.eks. Aloe -præparater), lægemidler, der forbedrer muskeltrofisme og blodcirkulation (ATP), kan ordineres. De fleste lægemidler injiceres i den berørte muskel.

Behandling af funktionel parese forårsaget af psykoemotionelle og neuropsykiatriske lidelser, afhængigt af sværhedsgraden af disse lidelser, kan udføres ved forskellige metoder. I nogle tilfælde er psykoterapi og sedation tilstrækkeligt. For mere alvorlige psykiske lidelser foreskrives desuden antidepressiva, beroligende midler, antipsykotika, fysioterapisessioner, fonationsøvelser.[2]

Med parese af stemmebåndene af neurogen karakter foreskrives en særlig medicin, fysioterapi (svarende til hvad der udføres med myopatisk parese) og om nødvendigt kirurgisk behandling. Med svaghed i stemmeapparatets muskler som følge af kraniocerebralt traume og organiske læsioner i hjernen udfører læger terapi med nootropika, der forbedrer metabolismen af nervevævet og dets ydeevne. Når det kommer til parese på grund af et slagtilfælde (hjerneblødning), ordineres vaskulære lægemidler. Ved neuritis (nervebetændelse) lægges der særlig vægt på antiinflammatorisk behandling og introduktion af gruppe B-lægemidler i kroppen, som forbedrer nervesystemets funktionalitet.

Behandling af postoperativ parese af stemmebåndene har sine egne egenskaber. Uanset de eksisterende symptomer og lokaliseringen af læsionen (bilateral eller ensidig parese) udføres først ikke-kirurgisk behandling: antiinflammatorisk og afgiftningsterapi, restaurering af mikrocirkulation i væv og mulighed for lydproduktion (ved hjælp af taleterapi og træningsterapi).

Oftest diagnosticeres postoperativ parese af vokalfoldernes muskler efter kirurgiske indgreb på skjoldbruskkirtlen med skader på den tilbagevendende nerve. I dette tilfælde udvikles bilateral parese af stemmebåndene. Hvis patologien opdages i den tidlige postoperative periode (inden for 10-14 dage), udføres behandlingen medicinsk og omfatter:

 • antibiotikabehandling (bredspektret medicin)
 • hormonel antiinflammatorisk behandling (prednison, dexamethason),
 • introduktionen af angioprotektorer (pentoxifyllin),
 • administration af lægemidler, der påvirker vævsmetabolisme (actovegin, vinpocetin),
 • introduktion af neurobeskyttende midler (neostigmin, proserin, neurovitan osv.),
 • med dannelsen af et hæmatom - introduktionen af homøostatika, lægemidler, der forbedrer sammensætningen af blod og dets egenskaber, vaskulære lægemidler, der styrker væggene i blodkar
 • introduktionen af multivitaminkomplekser og vitaminer fra gruppe B.

Injektionsbehandling foretages på hospitaler. Derudover ordineres sessioner med hyperbar iltning, medicinsk elektro- og fonoforese, magnetisk laser og andre fysioterapiprocedurer, refleks og akupunktur.

Hvis månedlig terapi ikke giver resultater, og diagnosen "bilateral parese af stemmebåndene" forbliver gyldig, taler de ikke længere om parese, men om lammelse af vokalapparatet.

I nærvær af respirationssvigt foreskrives en tracheostomi (indførelse af et åndedrætsrør med luftrøret).[3], [4]Nogle gange udføres denne operation parallelt med injektionen laringoplastikoy, giver dig mulighed for at genoprette formen af stemmebåndene. Operationen udføres under kontrol af laryngoskopi og involverer introduktion i vokalfolden af fedtvæv (eget eller donor), kollagen, specielle præparater fra knoglevæv, teflon.[5]

En af de typer kirurgisk behandling til parese af stemmebåndene er operationer på strubehovedets knogler, som gør det muligt at ændre både stemmefoldernes placering og deres spænding. Medialisering eller forskydning af det lammede ledbånd til midten hjælper med at genoprette vokalapparatets funktion med ensidig parese. Forskydningen af strubehovedet i strubehovedet, hvilket øger foldens spænding, er også effektiv ved bilateral postoperativ parese, men det udføres kun 6-8 måneder efter operation på skjoldbruskkirtlen. En alternativ metode er laseroperation, som ændrer vokalfoldernes længde og spænding, thyroplastik (ved hjælp af implantater), reinnervation (udskiftning af den beskadigede nerve med en anden taget fra nakken).[6]

Kirurgisk behandling af bilateral parese af stemmebåndene giver mulighed for en grundig undersøgelse af patienten, bestemmelse af omfanget af intervention og effektive behandlingsmuligheder, da lægen stort set ikke har plads til fejl. Den primære operation skal være næsten 100% vellykket. Hvis de tyer til injektionsplast, er der mulighed for at eksperimentere med forskellige materialer til fyldning af den beskadigede fold.

Kirurgisk behandling for parese af stemmebåndene kan ordineres i forbindelse med fjernelse af neoplasmer, der komprimerer nerverne (tumorer, spiserør, mediastinum, skjoldbruskkirtel: thyroidektomi og stumektomi), samt i tilfælde af nedsat respirationsfunktion og kvælning.[7],[8]

(Video) Rehabilitation After Stroke: Speech Therapy

Rehabilitering af patienter med parese af stemmebåndene

Krænkelse af stemmeproduktion med parese af stemmebåndene er ikke altid et let løseligt problem. Hvis stemmen ved luftvejssygdomme genoprettes alene efter behandlingsforløbet i forbindelse med den underliggende sygdom, kræver patologier forårsaget af neuropsykiatriske lidelser, nedsat innervering af vokalapparatet, hjernens patologier ikke kun medicin og fysioterapeutisk behandling, men også rehabiliteringsterapi.

En omhyggelig holdning til dit vokalapparat, henvendelse til hviskende tale (kun hvis det er nødvendigt) anbefales kun i de indledende faser af behandlingen af parese, og i slutningen af behandlingsforløbet er det tid til at træne din stemme. Når en person ikke bruger sit vokalapparat i lang tid, falmer de betingede reflekser, der ligger til grund for dannelsen af lyde, noget, så ved hjælp af specielle øvelser skal du få din hjerne til at huske glemte reflekser eller danne nye. Det er denne opgave, der løses under rehabilitering af patienter.

Effektiviteten af patientrehabilitering står i direkte forhold til stemningen for et positivt resultat og opfyldelsen af kravene fra psykoterapeut, neurolog, logoped. Sidstnævntes deltagelse er nødvendig i sidste fase af behandlingen, for uden særlige vejrtrækninger og fonetiske øvelser kan en person i de fleste tilfælde ikke genvinde sin originale følsomme tale.

Genoptræningstrinnet begynder med psykoterapisessioner, som vil hjælpe med at indgyde patientens tillid til, at stemmeforstyrrelser er reversible, håb om et positivt resultat af rehabiliteringsterapi. Hvis patienten simpelthen mekanisk gentager alle bevægelser bag logopæden, må et positivt resultat vente meget længe.[9]

Ofte bringer de første sessioner ikke det forventede resultat, og patienterne falder meget hurtigt i fortvivlelse, giver op, gør ikke nogen indsats eller nægter endda at øve. Og hvis vi også tager højde for, at rehabilitering er en lang proces, der kan tage fra 2 til 4 måneder (i nogle tilfælde i nærvær af samtidige lidelser, endnu mere), er det ikke hver patient, der er i stand til at få styrke og tålmodighed for at opnå succes derfor opstår der nogle gange sammenbrud, selv efter uger efter undervisningsstart. For at forhindre, at dette sker, bør psykologens hjælp og støtte udføres i hele træningsperioden i fysiologisk og fonationær vejrtrækning, korrekt lydudtale og orddannelse.

Stemmestrengsparese er af varierende sværhedsgrad. I nogle tilfælde er det muligt at genoprette stemmen og dens egenskaber fuldstændigt, i andre bliver talen mere forståelig, men det er ikke muligt fuldt ud at opnå vokalapparatets originale funktionalitet. Patienter bør forstå dette og stræbe efter de bedst mulige resultater. Under alle omstændigheder vil deres indsats blive belønnet, for selv i de tilfælde, hvor stemmen ikke er fuldstændigt genoprettet, øges dens styrke og lydstyrke, vejrtrækningen vender tilbage til normal, træthed under talebelastning opstår senere og er ikke så udtalt.

I de indledende faser af restitutionsperioden skal der lægges særlig vægt på afhjælpende gymnastik.Terapeutisk gymnastik til parese af stemmebåndene involverer implementering af åndedrætsøvelser kombineret med spændingen i musklerne i nakke og hals og normalisering af vejrtrækning. Brugen af en mundharmonika giver en positiv effekt. Dette er både en stimulerende massage af strubehovedet og træning for at forlænge den udånding, der er nødvendig for dannelsen af lyd (det er kun muligt ved udånding).

Øvelser til indstilling af vejrtrækning involverer skiftevis udånding og indånding gennem munden og næsen, ændring af hastigheden ved indånding og udånding, rykende vejrtrækning og dannelse af membraner med åndedrætsværn. Sådanne klasser afholdes både på logopedens kontor og på kontoret for træningsterapi.

Efter 1-1,5 uger skifter de til motoriske øvelser med spændinger i hovedmusklerne, underkæben, tungen, ganen. Disse øvelser forbereder vokalapparatet til fonationsøvelser, dvs. Korrekt lydudtale.[10]

Nu er det tid til at gå videre til tale terapitimer.Fonopædiske øvelser til parese af stemmebåndene er en træning i lydudtale, som kombineres med træning i korrekt fonation vejrtrækning. Med andre ord er dette en stemmeproduktion. Taleterapiklasser begynder med udtalen af lyden "m", som betragtes som det optimale fysiologiske grundlag for dannelsen af korrekt udtale af fonemer. Først lærer patienterne korrekt at gengive denne lyd, hvilket ikke kræver meget spænding i stemmebåndets muskler, derefter hvordan man kombinerer den med forskellige vokallyde. Endvidere udtales alle stemmekonsonanter i samme sekvens.

Særlig opmærksomhed rettes ikke mod den enkle udtale af lyde og stavelser, men til talekinestesi, dvs. Opfattelse og memorisering af bevægelsen af taleorganerne under lydudtale, strubehovedets spænding ved gengivelse af forskellige lyde, ekspirationsstyrke osv. Kinæstetiske færdigheder styrkes ved udtalen af par stavelser med vægt på den anden stavelse.

Efterfølgende flyttes spændingerne, stavelserne forlænges, og de går videre til at udtale længere lydkombinationer (nanana, mumumumu osv.). Med den etablerede normale udtale af kombinationer af vokaler og konsonanter skifter de til dannelsen af kombinationer af vokallyde med lyden "y" (ah, åh, hej osv.) Og vokallyde indbyrdes (yi, aowy, eao, etc.).

Når udtalen af individuelle lyde og deres kombinationer mestres, er det tid til at gå videre til dannelse og udtale af ord. Taleudviklingstimer kombineres med vokaløvelser for at hjælpe med at forbedre og stabilisere den genoprettede vokalfunktion, gøre stemmen mere klangfuld og flydende tale.

Sessionernes effektivitet styres af egenskaberne ved patientens stemme, indikatorer for hans træthed og sonoritet. Derudover ordineres diagnostiske procedurer (normalt glottografi). Hvis resultatet er positivt, viser sidstnævnte ensartede vibrationer i stemmebåndene med klart definerede faser.

I nogle tilfælde foreskrives rehabiliteringstimer, selv i løbet af medicinske procedurer, fordi de tidligere klasser med en taleterapeut begynder, de mere effektivt kompenserende mekanismer vil fungere, der vil genoprette stemmen, selv uden fuldstændigt at genoprette funktionaliteten af det berørte ledbånd, mindre sandsynligt dannelsen af patologiske færdigheder (reflekser) af lydudtale, som det vil være svært at rette op på bagefter. I dette tilfælde bør belastningen af vokalapparatet strengt doseres for ikke at overbelaste det syge organ, derfor anbefales det ikke at afvige fra kravene fra en specialist i håb om en hurtigere genopretning.

Cordotomi

Cordotomi er en anden endoskopisk kirurgisk procedure til forstørrelse af glottis. Chordotomy udføres gennem et snit i stemmebåndet, ledbåndet og thyroarithienoid -musklerne på bagsiden, hvor det fastgøres til tidsel. Cordotomi er ligesom arytenoidektomi tilbøjelig til granulomer og ardannelse. Revisionskordotomi kan være påkrævet hos op til 30% af patienterne på grund af reduceret glottis -diameter på grund af ardannelse eller granulationsvæv.[11]Den mest almindelige komplikation forbundet med akkordotomi var en ændring i stemmekvaliteten på grund af beskadigelse af stemmebåndene. [12]Laserendoskopisk chordotomi er blevet den foretrukne terapeutiske intervention for VCP frem for arrytenoidektomi, fordi den er mindre invasiv og reducerer aspirationsfrekvensen. Stemmekvaliteten kan forringes efter resektion, men overordnede stemmeudfald er ofte bedre end arrytenoidektomi, især hos voksne patienter.

Genoplivning

Formålet med reinnervation er at bortføre stemmebåndene ved at genoprette aktiviteten af den bageste cricoidmuskel (ZPS) muskel. Selvom denne procedure kan genoprette spontan stemmebåndsabduktion, påvirker den ikke adduktion. RLN -anastomose er vanskelig på grund af variabiliteten og kompleksiteten af dens levering. Frenenerven er blevet brugt til at re-innervere PCA-musklen; En undersøgelse viste, at inspirerende vokalfoldabduktion blev opnået i 93% af tilfældene. [13]Selvom patienterne led af lammelse af hemidiaphragmen, havde de inden for 12 måneder en signifikant restitution i membranbevægelser og åndedrætsfunktion. Marina et al. Har tidligere vist, at kun en phrenic nerve gren kan bruges til at minimere tab af phrenic funktion og opretholde respiratoriske parametre. En mere moderne teknik er brugen af en ansa cervicalis pedunculated neuromuskulær flap for at undgå phrenic komplikationer forbundet med phrenic nerveofring. Denne procedure er teknisk meget vanskelig og er mest vellykket, når den udføres af flere kirurger med betydelig erfaring i brugen. Alle disse procedurer til laryngeal reinnervation bruges meget mere almindeligt til ensidig stemmebåndslammelse.[14], [15]

Genterapi

Denne behandling forbliver i prækliniske faser, men åbner op for flere lovende veje til behandling i fremtiden. Med denne metode øger levering af gener til beskadigede eller denerverede muskler væksten af beskadigede neuroner for at hjælpe med at forynge beskadigede muskler i strubehovedet. Disse gener koder for neurotrofiske faktorer eller vækstfaktorer, der hjælper med at stimulere muskeldifferentiering og vækst. [16]Leveres enten direkte til strubehovedets muskler eller til RLN, optages de af neuronale cellelegemer via retrograd axontransport.[17]Efter transduktion i målceller producerer de peptider, der fremmer RLN -vækst, synaptisk dannelse og regenerering.

Effektive lægemidler

Vi vil ikke dvæle ved lægemidler, der bruges til behandling af parese af stemmebåndene af inflammatorisk karakter, da de bruges til behandling af laryngitis og er beskrevet i de relevante afsnit samt lægemidler, der er ordineret af psykoterapeuter (de er rent individuelle). Lad os være opmærksomme på lægemidler, der kan ordineres til patienter for at forbedre muskelaktivitet og innervering af stemmebåndene i myopatisk og neuropatisk parese.

(Video) Speech Therapy for Bilateral Vocal fold Paralysis by Dr RKP, PhD ASLP Secunderabad, SRC, 9849236299

Lægemidlet "Proserin" tilhører kategorien af anticholinesterase -lægemidler (indirekte cholnomimetika), der forbedrer muskulær aktivitet i muskler, forbedrer deres kontraktile evne ved at forstærke virkningen af neurotransmitteren acetylcholin på dem. Det er ordineret til muskelsvaghed (myasthenia gravis), parese og lammelse af muskler af forskellig oprindelse, for at stimulere arbejdskraft ved at øge livmoderkontraktioner, som en modgift mod muskelafslappende midler osv.

Lægemidlet administreres subkutant i en dosis på 1-2 ml 1-3 gange om dagen (hovedsageligt om morgenen og eftermiddagen) i et forløb på 25-30 dage. I dette tilfælde bør den daglige dosis af lægemidlet ikke overstige 6 mg. Om nødvendigt gentages behandlingsforløbet med lægemidlet efter 3-4 uger.

Lægemidlet er ikke ordineret til overfølsomhed over for dets bestanddele (neohistamin og hjælpekomponenter), status epilepticus, hyperkinesis, nedsat puls (puls), bronchial astma, hjertearytmier, alvorlig vaskulær aterosklerose, thyreoidea hyperfunktion, prostatahypertrofi og nogle andre patologier. Med andre ord anbefales det strengt ikke at tage stoffet uden at have udpeget en specialist.

Anvendelsen af lægemidlet kan ledsages af ubehagelige fornemmelser: overdreven salivdannelse og svedtendens, hyppig trang til at urinere, forstyrrelser i fordøjelsessystemet og synssystemet, muskeltrækninger (nervøse tics), kvalme, migrænelignende hovedpine og svimmelhed.

Lægemidlet "Amiridin" har også en anticholiesterase -effekt, dvs. Stimulerer neuromuskulær transmission og forbedrer kontraktiliteten af kroppens muskler, herunder strubehovedets muskler, vokalfolder. I indikationerne for ordination af lægemidlet finder vi myasthenia gravis, neuritis og nogle andre neurologiske sygdomme, organiske sygdomme i hjernen, hvor forskellige lidelser i motorisk aktivitet, parese og lammelse noteres, fremkaldt af skader på kranienervenes kerner.

Det bruges også til at behandle tilstande ledsaget af et fald i højere mentale funktioner og primært hukommelse (f.eks. Alzheimers sygdom eller svækkelse af hukommelse og opmærksomhed med mental overanstrengelse).

Lægemidlet har en stærk effekt, hvilket øger virkningen på glatte muskler ikke kun af acetylcholin, men også af andre stoffer, der er involveret i luftoverførsel langs nervefibrene til musklerne og i den modsatte retning. Sådanne stoffer kaldes mediatorer. Disse omfatter: adrenalin, histamin, serotonin, oxytocin.

Dette stof har forskellige anvendelser. Det produceres i tabletter (20 mg), der tages i munden ½ til 1 tablet tre gange om dagen. I tilfælde af alvorlige patologier ved neuromuskulær transmission gives lægemidlet i en dosis på op til 40 mg 5-6 gange om dagen, eller der udføres et kort injektionsforløb med en øget dosis (op til 30 mg).

Injektioner har en hurtigere og stærkere effekt. Lægemidlet i form af ampuller (1 ml 0,5% og 1,5%) anvendes til dette formål subkutant eller intramuskulært. Enkeltdosis - 1 ampul (5 eller 15 mg amiridin). Det administreres 1 eller 2 gange om dagen. Terapeutisk forløb - 1-2 måneder

Ligesom det tidligere lægemiddel har "Amiridin" nok kontraindikationer, der skal tages i betragtning. Disse omfatter: epilepsi, tendens til vestibulære lidelser, patologier i hjernens og rygmarvsveje, ledsaget af ufrivillige bevægelser (hyperkinesis), smerter i hjertet (angina pectoris, koronar hjertesygdom), nedsat puls (bradykardi), hypertyreose (hypertyreose, thyrotoksikose).

Lægemidlet bør heller ikke ordineres til patienter med bronchial astma og gastroenterologiske sygdomme i deres akutte perioder (lægemidlets virkning på mave -tarmslimhinden er især farlig i tilfælde af ulcerative læsioner i maven og tolvfingertarmen). Det anbefales ikke til gravide (undtagen når stoffet bruges til at stimulere arbejdskraft), ammende mødre, patienter med overfølsomhed over for amiridin og / eller andre stoffer i doseringsformen.

Med sygdomme i hjerte, mave og skjoldbruskkirtel er der mulighed for behandling med lægemidlet, men der skal udvises særlig forsigtighed.

Bivirkninger af lægemidlet er hovedsageligt karakteriseret ved lidelser i mave -tarmkanalen: øget salivation (hypersalivation), kvalme (opkastning er mulig), øgede tarmkontraktioner og diarré, nedsat appetit. Sådanne lidelser som forstyrrelse i koordineringen af muskelbevægelser (ataksi), svimmelhed, nedsat puls forekommer sjældnere og normalt efter gentagen administration af lægemidlet, men generelt tolereres lægemidlet godt, og uønskede symptomer forekommer meget sjældent.

Under behandling med lægemidlet er det uønsket at tage alkohol, da en sådan kombination stort set er i stand til at hæmme aktiviteten af centralnervesystemet og forstærke den beroligende virkning af ethanol.

"Neuromidin" er et lægemiddel af samme klasse med en anden aktiv ingrediens (ipidicrin). Dens virkning ligner de ovenfor beskrevne lægemidler, dvs. Det forbedrer virkningen af næsten alle kendte neurotransmittere på muskelvæv og forbedrer derved overførslen af impulser fra centralnervesystemet til periferien og omvendt, forbedrer hukommelsen, har en stimulerende effekt på centralnervesystemet med en let beroligende virkning, og har en smertestillende og antiarytmisk virkning.

Lægemidlet fremstilles i form af tabletter og injektioner. Ved parese af stemmebåndene af forskellig oprindelse kan lægen ordinere injektion eller kombinationsbehandling. Oftest starter de med injektioner og går derefter videre til at tage piller.

Ved sygdomme i det centrale og perifere nervesystem med en observeret svækkelse af stemmefoldernes funktionalitet udføres injektionsbehandling i doser fra 5 til 15 mg af lægemidlet op til 2 gange om dagen. Lægemidlet skal administreres subkutant eller intramuskulært. Varigheden af behandlingsforløbet, afhængigt af sværhedsgraden af patologiske ændringer i nervesystemet, er fra 1,5 til 4 uger, hvorefter det er nødvendigt at fortsætte behandlingen, hvis det er nødvendigt at fortsætte behandlingen.

Tabletter tages i en dosis på 10-20 mg (1 / 2-1 tablet) op til 3 gange om dagen. Behandlingsforløbet er normalt langt. Med patologier i det perifere nervesystem er det 1-2 måneder med sygdomme i centralnervesystemet - op til seks måneder med mulighed for at gentage forløbet i henhold til indikationer.

Kontraindikationer til brugen af lægemidlet ligner dem, der er beskrevet ovenfor. Jeg vil også gerne bemærke, at øget tarmmotilitet, mens man tager anticholinesterase -lægemidler, kan være farlig for patienter med mekanisk tarmobstruktion. Det er værd at passe på dem, der har erosive og ulcerative sygdomme i mave -tarmkanalen. Det er bydende nødvendigt at advare den behandlende læge om sådanne patologiske lidelser.

(Video) The 4 Underlying Causes of a Hoarse Voice

Antikolinesterasemedicin bruges til at forbedre sammentrækning af livmodermusklerne før fødslen; på andre tidspunkter kan deres virkning have uønskede konsekvenser for gravide, stimulere aborter og for tidlig fødsel. Det aktive stof i lægemidlet kan også trænge ind i placentabarrieren og ind i modermælk. Det sidste øjeblik tyder på, at det under behandlingen med stoffet er værd at stoppe amning af barnet.

Neuromidin tolereres godt af de fleste patienter. Bivirkninger udvikler sig kun i isolerede tilfælde og kræver ikke lægemiddelabstinens. Normalt tyer læger til at sænke dosis eller anbefaler, at stoffet tages igen efter en kort pause (1-2 dage). Uønskede symptomer er: øget puls og nedsat puls, hovedpine, svimmelhed og kramper (forekommer normalt ved høje doser), øget udskillelse af sputum fra bronkierne og spyt, gastrointestinale lidelser, hyperhidrose (overdreven svedtendens), bronkial spasme, øget livmoder tone.

Allergi (udslæt, kløe, Quinckes ødem) og hudreaktioner på injektionsstedet er mulige (med injektionsbehandling). I tilfælde af allergiske reaktioner skal lægemidlet udskiftes med en anden.

Vi har allerede nævnt, at for de fleste sygdomme ledsaget af et fald i vokalapparatets funktionalitet ordinerer læger vitaminer, multivitaminer og vitamin-mineralkomplekser. Med den neurogene karakter af parese af stemmebåndene er de mest relevante multivitaniumkomplekser af B -vitaminer.

" Neurovitan " er et kombineret præparat, der indeholder B-vitaminer, som har en positiv effekt på funktionen af det nervemuskulære system.

Octothiamine er et derivat af vitamin B1 (thiamin) med en langvarig virkning og giver et komplet kulhydratmetabolisme, der er nødvendigt for nervesystemets funktion. Ligesom "Prrzerin" og dets analoger forbedrer og forlænger det virkningen af neurotransmitteren acetylcholin, forbedrer vævstrofisme og regulerer funktionerne i muskulatur og nervesystem.

Vitamin B2 i lægemidlets sammensætning er en aktiv deltager i redoxprocesser, en antioxidant. Det forbedrer blodtællinger (erytrocytantal og hæmoglobinniveau), respiration af væv, deltager i metaboliske processer, dannelsen af ATP (hovedkilden til energi i levende organismer).

Ved hjælp af vitamin B6 finder næsten alle metaboliske processer sted (proteiner, fedtstoffer, kulhydrater omdannes til let fordøjelige former, der er nødvendige for kroppens energiforsyning og dannelse af cellulære strukturer). Denne komponent i lægemidlet er også aktivt involveret i syntesen af nogle neurotransmittere (især serotonin og histamin), nedbryder kolesterol og forbedrer ernæringen af de perifere nervekapper. Det menes, at en mangel på vitamin B6 i kroppen kan forårsage et fald i egenskaberne og funktionaliteten af neuromuskulært væv og udseendet af konvulsivt syndrom.

Vitamin B 12 er også en aktiv deltager i metaboliske processer, sænker kolesterol, har en positiv effekt på leverens tilstand (forhindrer fedt hepatose) og hæmatopoiesis, stimulerer proteinsyntese - det vigtigste byggemateriale til celler, hjælper med at øge kroppens modstand til infektioner. Ved hjælp af vitamin B12 dannes myelinskeden af perifere nervefibre, hvilket forhindrer død af nerveceller.

Alle ovennævnte B -vitaminer har en generel helbredende effekt på nervesystemet og det vaskulære system, forbedrer trofisme og innervering af muskelvæv. Desuden blev en udtalt smertestillende effekt bemærket for vitaminerne i denne gruppe, hvilket hjælper med at lindre de fleste ubehagelige neurologiske symptomer eller i det mindste reducere deres intensitet.

Komplekset af vitaminer "Neurovitan" betragtes som en nyttig tilføjelse til stimulanter af neuromuskulær ledning, på trods af at dets virkninger ikke kun er nyttige til neurologiske patologier.

Lægemidlet fremstilles i form af tabletter, som kan ordineres selv til børn (i opløst form). Doseringen til babyer under 3 år overstiger ikke halvdelen af tabletten. Børn får 1 tablet om dagen, børn under 14 år - fra 1 til 3 tabletter om dagen.

Patienter over 14 år tager stoffet i en voksen dosis (op til 4 tabletter pr. Dag) i et kursus på 2 uger til 1 måned.

Vitaminkomplekset har få kontraindikationer. Dette er overfølsomhed over for dets individuelle komponenter og nogle sygdomme, hvor vitaminerne i komplekset kan være skadelige. For eksempel anbefales vitamin B1 ikke til allergi, B6 - til forværringer af gastroenterologiske sygdomme på baggrund af øget surhed i mavesaft (hjælper med at sænke pH), B12 er kontraindiceret i nogle blodsygdomme, trombedannelse.

Bivirkninger af lægemidlet er ekstremt sjældne og reduceres til dyspeptiske lidelser, allergiske reaktioner, svaghed, hypertermi, hyperhidrose, takykardi, udsving i blodtrykket.

På trods af alle fordelene ved stimulanser af neuromuskulær aktivitet kan de kun bruges som anvist af en læge. Milde former for parese af stemmebåndene forårsaget af overbelastning af stemmeapparatet eller ondt i halsen kræver ikke en sådan kardinal behandling. I de fleste tilfælde af myopatogen parese kan stemmen genoprettes ved alternative metoder, hvoraf mange har været kendt i mange årtier.

Botulinumtoksin er produceret af Clostridia og er et neurotoksin, der forhindrer frigivelse af acetylcholin fra de presynaptiske terminaler af axoner, hvilket resulterer i perifer lammelse af målmusklen. Hos patienter med stemmebåndslammelse bruges en toksininjektion til at blokere den afvigende reinnervation af adduktormusklerne af de inspirerende motoriske neuroner. Dette gør det muligt for de bortførende inspirerende motoneuroner at arbejde mere effektivt og for at åbne glottis.[18]Denne metode påvirker kun midlertidig symptomlindring i cirka tre til seks måneder ad gangen, hvilket kræver gentagne injektioner for længerevarende lindring. Det er en effektiv mulighed for idiopatisk krampagtig dysfunktion i stemmebåndene eller i tilfælde, hvor der forventes fuld genopretning af funktionen, men med en vedvarende hastighed.

Alternativ behandling for stemmebåndsparese

Sandsynligvis er der ingen sådanne sygdomme i verden, som en person ikke ville prøve at behandle med alternative metoder. En anden ting er, at sådan behandling ikke hjælper i alle tilfælde og ikke for enhver sygdom. Med hensyn til parese af stemmebåndene er urtebehandling og alternative recepter gældende i tilfælde af myopatisk patologi og neuropatogene lidelser. Men i det første tilfælde kan det endda være hovedbehandlingen, som gør det muligt at undgå at tage medicin, der både hjælper med at bekæmpe sygdommen og påvirker kroppens tilstand negativt, og i den anden kan alternativ behandling kun betragtes som en hjælpeterapeutisk metode.

Svaghed i vokalfoldernes muskler, manifesteret i hæshed og dæmpning af stemmen som et resultat af overanstrengelse af vokalapparatet, behandles perfekt med almindelig hvile, fugtig luft og medicinske urter med antiinflammatoriske og beroligende virkninger.

(Video) Vocal cord paralysis: Mayo Clinic Radio

Situationen ligner betændelse i strubehovedet og luftrøret (laryngitis og laryngotracheitis). Ud over hovedbehandlingen, som med patologiens bakterielle karakter består i at tage antibiotika og antiinflammatoriske lægemidler, med allergi - antihistaminer, med polypose - ved kirurgisk fjernelse af polypper, hvile, befugtet luft og alternative metoder er nødvendig for at gendanne stemmen. Disse omfatter: at drikke varme væsker, der ikke irriterer halsen og gurgle med en mild opløsning af salt, bagepulver eller urteafkog.

Anbefalede væsker: te, mælk, stadig mineralvand, ikke-sure juicer, og det er bedre at undlade kaffe, kulsyreholdigt vand (især med kemiske farvestoffer) og alkohol. Drikkevarer til laryngitis og ligamentparese hjælper med at opretholde vand-saltbalancen i kroppen og giver hydrering til beskadigede væv i strubehovedet. Skylning hjælper med at fugte, lytter til betændelse og hævelse af blødt væv (især infusion og afkog af kamille), hjælper med at fjerne infektion (salt og sodavand er velkendte antiseptika), understøtter den inflammatoriske proces, der forstyrrer trofisme (ernæring og åndedræt) og funktionen af slimhinden og musklerne i stemmebåndene.

Med funktionel parese, fremkaldt af neuropsykiske lidelser, kommer urter med beroligende virkning normalt til undsætning: valerian, mynte, citronmelisse, angelica, ivan te, lavendel, St. Centralnervesystem.

Det er vigtigt at huske, at jo længere perioden med lav intensitet af stemmebåndene er, desto sværere bliver det at genoprette deres funktion. Trods alt understøttes den stabile drift af vokalapparatet af daglig træning af ledbåndene under verbal (tale) kommunikation. Hvis musklerne ikke virker i lang tid, sker deres atrofi.

Selv læger støtter naturlægemidler til funktionel parese, men virkningen af urter er ikke altid tilstrækkelig, og effekten kommer ikke så hurtigt, som vi gerne ville. I nogle tilfælde anbefales det, at urter bruges som beroligende midler, som erstatter medicin med samme virkning, men for at gøre dette i kombination med antidepressiva, som er mange gange stærkere og hurtigere. Lægeplanter hjælper med at reducere forløbet af at tage stærke lægemidler og konsolidere den opnåede effekt, hvis de tages i løbet af rehabiliteringsperioden og i stressede situationer i fremtiden. I de fleste tilfælde diagnosticeres funktionel parese af stemmebåndene hos mennesker med en labil psyke, der er tilbøjelige til psyko-følelsesmæssige sammenbrud.

Med den neurogene karakter af parese og organiske hjernesygdomme er alternativ behandling ineffektiv. Men det betyder slet ikke, at det skal opgives, fordi mange effektive opskrifter forbedrer effekten af lægemidler og hjælper med at forkorte tiden for at tage dem, hvilket reducerer risikoen for at udvikle alvorlige bivirkninger.

Så kompression og degenerative processer i nervevævet ledsages normalt af betændelse. Det forekommer også nogle gange i den postoperative periode. For en hurtig effekt ordinerer læger hormonelle lægemidler (injicerbare kortikosteroider), langtidsterapi, som især i høje doser kan skade kroppen og senere orale NSAID'er, som påvirker tilstanden i maveslimhinden negativt.

Urter med antiinflammatorisk virkning (kamille, calendula, perikon, røllike, calamusrod osv.) Gør det muligt at reducere doseringen af hormonelle midler og i nogle tilfælde nægte at tage NSAID. Dette er meget vigtigt i betragtning af mængden af lægemidler, der administreres til sådanne patienter.

Men urter med en udtalt beroligende effekt (depression af centralnervesystemet) med neurogene patologier bør behandles med forsigtighed, fordi deres virkning kan modsige kravene til terapi med stimulanter af muskelaktivitet (excitation af centralnervesystemet), derfor skal du skal først rådføre sig med din læge om muligheden og doseringerne af medicinske urtedrikke. Ikke desto mindre vil den beroligende virkning af urter komme godt med i rehabiliteringsperioden, når stabiliseringen af patientens mentale tilstand hjælper med at bevare troen på det positive resultat af behandlingen, for at opretholde styrke, tålmodighed og ønsket om at slippe af med talefejl.

Hvilke alternative opskrifter kan hjælpe dig med hurtigt at genvinde en klangfuld høj stemme og vende tilbage til din sædvanlige arbejdsaktivitet? Her er nogle af dem.

Mælkebehandling:

 • Vi tilbereder en varm drink, der består af lige dele mælk og ikke-kulsyreholdigt mineralvand. Det skal drikkes i små slurker i løbet af dagen.
 • Det anbefales at drikke æggesnap to gange om dagen: Tilsæt rå æggeblomme, lidt smør og honning til en stor kop varm mælk.
 • Det er nyttigt at drikke varm mælk med gurkemeje tilsat (på spidsen af en teske) flere gange om dagen.
 • Hjælper med forkølelse og svækkelse af stemmen og løg kogt i mælk. Løgbouillonen skal være fuld. Tilføjelse af en skefuld honning til den øger den helbredende effekt.

Juice behandling:

 • Roesaft virker beroligende, reducerer forgiftning af kroppen, forbedrer metaboliske processer i kroppen. I kombination med honning har den antiinflammatoriske, immunstimulerende og moderate beroligende virkninger. Roesaft skal blandes med honning (eller andre juicer) i lige store mængder og indtages op til 4 gange om dagen i 2 spiseskefulde.
 • Blåbærjuice vil være nyttig til parese af stemmebåndene forårsaget af infektiøse og inflammatoriske sygdomme. Blåbær indeholder mange naturlige antibiotika (phytoncider) og stoffer, der hjælper med at genoprette stemmefunktionen. Til medicinske formål kan du drikke juice, spise bær eller lave en infusion (1 tsk bær i et glas kogende vand), som anbefales at gurgle.
 • Birkesaft hjælper med at bekæmpe betændelse, styrker nerver og forbedrer stofskiftet. Du skal tage det 1/3 kop tre gange om dagen.
 • Om sommeren kan du drikke friskpresset juice af urter for at behandle parese af stemmebåndene og genoprette stemmen: plantain, brændenælde, selleri.

Urtebehandling:

 • Med myopatisk parese, skylning af halsen med et afkog af laurbærblad (3-4 blade pr. Glas vand), gnidning af infusion af laurbærblad i vegetabilsk olie i strubehovedet (30 g af et blad pr. Glas olie, insister i 2 måneder og kog) er effektive.
 • 1,5-2 spsk Bryg kamilleblomster med et glas kogende vand. Insister i 15 minutter. Tag tre gange om dagen. Enkeltdosis 1/3 kop.
 • Kog ½ kop anisfrø i et kvarter i 200 ml vand, afkøl til varmt, filtrer, tilsæt 3 spsk. Lindhonning og 1 spsk. Cognac. Drik i løbet af dagen med et interval på en halv time i 1 spsk. Den resulterende drink.
 • Med parese forårsaget af overbelastning af stemmebåndene hjælper indånding af et afkog af dildfrø (1 spsk frø pr. Glas vand). Indånding skal udføres tre gange om dagen i en uge.
 • Der er anbefalinger til behandling af parese med terapeutiske bade og kompresser. Et afkog af fyr- og birkegrene tilføjes til badene (6 procedurer), og efter badet udføres en nakkemassage og komprimerer med honning og larkspur efter at have drukket et glas varm mælk med honning og smør.

Stemmebåndsparese hos børn kan behandles med:

 • smør (resorption af et stykke smør) og vegetabilsk olie (gurgle),
 • klidinfusion (125 g pr. 0,5 l kogende vand) - tag varmt i små slurke flere gange om dagen,
 • æg (råæg gendanner stemmen og gør den mere klangfuld, men du behøver kun at tage friske hjemmelavede æg fra pålidelige leverandører),
 • opskrifter baseret på mælk og urter.

Nogle produkter, opskrifter og især urter kan forårsage allergiske reaktioner og intolerancereaktioner, så de skal bruges med forsigtighed og omhyggeligt observere dit velbefindende.

Homøopati

Homøopati er en gren af alternativ medicin, der vinder popularitet hvert år. Dette lettes af den udbredte overbevisning om, at homøopatiske lægemidler er sundere end allopatiske (syntetiske lægemidler) og er tætte på deres behandling af naturlægemidler, som alternativ medicin normalt er tilbøjelig til.

Måske er effekten af homøopatiske midler med hensyn til hastigheden af virkningens begyndelse ringere end traditionel medicin, men dens virkning er ikke kun baseret på fjernelse af symptomer på sygdomme. Disse midler øger kroppens beskyttende funktioner og dets evne til uafhængigt at bekæmpe sygdommen, hvilket giver en mere stabil, langvarig effekt. Derudover tages der ved ordination af dem ikke kun symptomet på selve patologien (for eksempel hæshed) i betragtning, men også tidspunktet for dets forekomst, provokerende faktorer, de individuelle egenskaber ved patientens krop, som bidrager til udviklingen af patologiske processer.

Det er ikke overraskende, at patienter med parese af stemmebåndene er interesserede i sådanne lægemidler. Man ønsker jo ikke at behandle milde former for sygdommen med kemiske præparater, og i alvorlige tilfælde er listen over nødvendig "kemi" nogle gange simpelthen skræmmende.

Hvad kan homøopater tilbyde til stemmegenoprettelse? Med udtalt morgenhæshed kan Causticum ordineres med aften - fosfor eller Rus toxicodendron. Med parese forårsaget af overbelastning af stemmebåndene er Aurum triphilum effektiv og med svækkelse af stemmen på grund af laryngitis, Aconitum og Apis. Hamomilla (kamille) er velegnet til nervøse, let ophidsede børn med en nedsat funktion af vokalapparatet.

(Video) Webinar: Spastisk lammelse

Med en stigning i stemmemusklernes tone (normalt med lammelse) vises Arsenicum album og Kalium arsenicum med dets fald - Hyocyamus, og i tilfælde af dysfoni eller afoni af ukendt ætiologi - Platin.

Blandt de komplekse homøopatiske midler har Gomeovox bevist sig godt og er officielt anerkendt som et effektivt middel til genoprettelse af stemmefunktion. Den indeholder 11 homøopatiske komponenter af naturlægemidler og naturlig oprindelse i effektive og sikre doser.

Lægemidlet fremstilles i form af homøopatiske piller, som skal tages 2 stykker først hver time, derefter mindst 5 gange om dagen. Det er velegnet til både behandling og forebyggelse af dysfoni.

FAQs

Hvad kan man gøre for at få stemmen tilbage? ›

Kan man smøre stemmen, når man er hæs?
 1. Det hjælper ikke meget at drikke væske, hvis man først er blevet hæs. Ja og nej. ...
 2. Brug stemmen roligt og blødt. ...
 3. Lav øvelser og lad være med at hviske. ...
 4. Stemmen skal smøres hver dag. ...
 5. Undgå alkohol. ...
 6. Har man halsbetændelse, skal stemmen have helt ro.
6 Apr 2017

Kan man tale uden stemmebånd? ›

Hvis man får fjernet strubehovedet og stemmebåndene (total laryngektomi), kan man ikke tale som tidligere. Man kan dog godt lære at tale igen.

Kan man træne sin stemme? ›

Øvelse 2: Træk vejret dybt og helt ned i kroppen (hurtigmodellen) Med en åben holdning og god jordforbindelse kan du få stemmen ned i kroppen fremfor kun at tale fra den øvre del af brystkassen. Men det kræver, at du trækker vejret dybt og ikke overfladisk.

Kan man blive kronisk hæs? ›

Overdreven alkoholindtagelse og rygning kan give kronisk hæshed. Men bliver du pludselig hæs uden grund, og bliver det ikke bedre i løbet af nogle uger, skal du gå til lægen og få undersøgt, om det kan være kræft i f. eks. struben eller skjoldbruskkirtlen.

Hvordan smører man stemmen? ›

Tag varmt vand med revet ingefær og honning med på talerstolen – det kan lindre og smøre din stemme undervejs, så du ikke gør ondt værre. Drop kaffen der udtørrer.

Kan næsten ikke snakke? ›

Det er aldrig særligt spændende og kan spænde ben for tale, nattesøvn og socialt samvær. Den mest almindelig årsag til ondt i halsen når du synker, er en virus – oftest en forkølelsesvirus. Når du får ondt i halsen, kan det mange gange være ledsaget af feber, hoste og generel utilpashed i kroppen.

Kan man få et nyt stemmebånd? ›

Selve operationen foregår i fuld bedøvelse. Et lille rør lægges ned mellem stemmebåndene så narkoselægen kan sørge for at du trækker vejret under operationen. Stemmebåndsoperationen foregår med lange instrumenter der indføres gennem et rør i munden.

Kan man få kræft i stemmebåndet? ›

Kræftstemmebåndene kaldes for glottis cancer. 'Glottis' betyder fløjtemundstykke og henviser til rummet mellem stemmebåndene. Hvis kræften sidder på stemmebåndene, er risikoen for, at den har spredt sig til lymfeknuderne mindre, end hvis den sidder over eller under stemmebåndene.

Hvordan får jeg en hæs stemme? ›

Mest almindelige årsager
 1. Er i de fleste tilfælde forårsaget af overbrug af stemmen, tobaksrygning eller misbrug af alkohol.
 2. Hos nogle kan hæshed skyldes tilbageløb af mavesyre fra mavesækken op i spiserøret og svælget, også kaldet refluks.
 3. Du har ikke mistet stemmen, men den er blevet gradvis grovere.
14 Feb 2022

Hvad hjælper mod ingen stemme? ›

Ved længerevarende hæshed kan en talepædagog hjælpe med at lære, hvordan stemmebåndene bruges bedre. Skyldes hæsheden rygning, er rygestop en god mulighed. Det er en god idé at søge læge, hvis hæsheden ikke forsvinder efter en uge. Hvis man samtidig bliver hæs og pludselig får åndenød, skal man straks kontakte lægen.

Kan man lære sig selv at synge? ›

Helt basalt, hvis du gerne vil lære at synge, handler det om at forstå, at det ikke er magi at kunne synge. Sang kommer fra en lang række bevægelser i musklerne i din strube og hals. Og ligesom alle andre muskler kan du træne dem. Du kan træne dem, og dermed dig selv, til at ramme og holde en korrekt tone.

Hvordan træner man stemmen? ›

Stemmen består af muskler og bliver styret af muskler. Nøjagtig som du går i fitnesscenter for at træne kroppens muskler, kan du med målrettet stemmetræning styrke, smidiggøre og forbedre din evne til at koordinere stemmens muskler.

Hvad kan smøre halsen? ›

Salt: Det udtørrer slim og reducerer hævelsen i halsen. Derfor fungerer det bedst i forbindelse med en forkølelse, hvor der er meget snot og slim i halsen. Honning: Honning virker, hvis din smerte skyldes en tør og irriteret hals. Den lægger sig som et beskyttende lag over det irriterede område og lindrer smerten.

Hvorfor skal jeg rømme mig hele tiden? ›

Tics kan være en pludselig og hurtig ufrivillig bevægelse (motorisk tic) eller lyde (vokale tics) som hosten, snøften, rømmen sig, banden og gentagelse af specielle ord. En del mennesker kan have enkelte tics. Ved Tourette syndrom oplever personen at have forskelligartede tics igennem flere år.

Hvad er en polyp på stemmebåndet? ›

En polyp på stemmelæben er en godartet, stilket svulst, der udspringer fra slimhinden. Denne kan også have form som en mere langstrakt, væskefyldt hævelse (ødem). De er oftest lokaliseret ved stemmelæberne og der er gerne flere forskellige typer. De findes både hos børn og voksne.

Kan man miste stemmen permanent? ›

»Men hvis man råber med en stemme, der er ude af balance, slider man på den. Så kan man få knas på stemmen, eller man kan helt miste den, indtil den kommer sig igen. Det kan ske, hvis der er meget larm. Under en hel koncert kan man nå at slide stemmen meget,« fortsætter han.

Kan man miste stemmen af stress? ›

Stemmebåndenes slimhinder bliver irriterede og kan hæve op, hvilket betyder, at de ikke kan svinge og producere lyd, som de skal. Men du kan også miste stemmen midlertidigt, hvis du har været udsat for et psykisk traume. Her er det en god ide også at tage kontakt til en psykolog eller traumeterapeut.

Hvordan undersøger man stemmebåndet? ›

Diagnosen stilles vha. en kikkert undersøgelse af strubens indre også kaldet en laryngoskopi. Hvis du har en polyp / ødem på stemmelæben, skal den / det fjernes ved en operation. Ofte vil man anbefale talepædagogisk stemmetræning forud for operationen, hvis hæsheden har været langvarig og medfører forkert stemme brug.

Hvad er bedst zyx eller strepsil? ›

Zyx kan bruges af børn over 6 år og voksne, og det kan hjælpe dig med at lindre smerten i din hals. Strepsils kan også hjælpe dig og dit barn over 6 år med øm og irriteret hals.

Er honning godt mod ondt i halsen? ›

Honning indeholder enzymer, der er bakteriedræbende og derfor lindrer ondt i halsen. Men de lindrende enzymer dør ved temperaturer over 40 grader. Lad derfor teen eller mælken køle af, inden du rører honningen i.

Hvordan skal svælget se ud? ›

Svælget er et slimhindebeklædt muskulært rør, der starter bag næsehulen og fortsætter nedadtil i spiserøret. I svælget passerer den luft, vi indånder, og den mad og væske, vi synker. Både polypperne og mandlerne findes i svælget. Pharynx er det medicinske navn for svælget.

Hvorfor hører man sin egen stemme anderledes? ›

Dine ossikler vibrerer lidt, hver gang du oplever akustiske stimuli, men din egen stemme vil atid lyde høj - fordi din mund er tæt på dine ører - så ossiklerne vibrerer mere, når du selv taler. Det betyder, at lyden af din egen stemme bliver mudret, så du opfatter din egen stemme som om den lyder i et dybere tone.

Kan man blive hæs af at synge? ›

Husk at støtte, når du synger – særligt på høje toner og krævende passager. Stemmen kommer på overarbejde og belastes, hvis du ikke støtter. Derfor kan der opstå spændinger, som får stemmebåndene til at hæve, og så kan du blive hæs eller helt miste stemmen.

Hvad er virus på stemmebåndet? ›

Laryngit er en strubebetændelse i larynx og stemmebåndene. Den skyldes oftest infektion med virus eller bakterier i forbindelse med en forkølelse og ondt i halsen. Laryngit kan dog også skyldes allergi, rygning og overbelastning af stemmen, efter man har råbt og sunget meget.

Hvordan føles strubekræft? ›

Hvis sygdommen sidder på stemmebåndene, er hæshed det første tegn på strubekræft. Andre tegn kan være smerter i området, problemer med at synke eller irritation i halsen. Efterhånden vil smerterne trække mod det ene øre. Hos nogen viser sygdommen sig også som hævelse af en eller flere lymfeknuder på halsen.

Er stemmebåndet en muskel? ›

Stemmebåndene strækker sig vandret fra bagkant til forkant i strubehovedet. Muskler styrer hvor strakte eller slappe stemmebåndene er, hvilket bestemmer hvor høje toner, der frembringes, når luften fra lungerne passerer henover stemmebåndene, og får dem til at vibrere.

Hvorfor siger min hals lyde? ›

Hvis dit svælg er for snævert, vil der opstå hvirvelstrømninger i den luftstrøm, der passerer, og det vil skabe vibrationerne i vævet - og dertil også lyden.

Hvorfor mumler jeg? ›

Nogle af de mest almindelige årsager til at man mumler, er:

Dårlige (ubevidste) stemmevaner. Uhensigtsmæssigt brug af stemmen. Manglende vejrtrækning. Nervøsitet/usikkerhed.

Hvor lang tid er ens stemme i overgang? ›

Som nævnt går stemmen i overgang gennemsnitligt i 14-års alderen, men det er kun et gennemsnit. Nogle vil opleve det tidligere og andre senere. Det er helt normalt. De fleste vil dog opleve det senest i 16-års alderen.

Hvad er Laryngitis? ›

Den hyppigste sygdom i struben er strubekatar (laryngitis), som medfører hæshed og hoste. Rygning og overbelastning af stemmen forværrer tilstanden. Akut laryngitis optræder oftest i forbindelse med forkølelse.

Hvilke sange er gode til fællessang? ›

Eksempler er ”Langebro” med Kim Larsen og ”Hvalen Hvalborg” med Shu-bi-dua. De gode danske fællessange er nu hyggelige, men er man til de mere internationale sange, er der også en masse at vælge mellem.

Hvorfor stammer man ikke når man synger? ›

- Man ser, at stammen forsvinder for rigtig mange, når de begynder at synge. Og det skyldes formentlig, at man bruger en anden del af hjernen, når man synger, siger han. Og selvom man ikke med sikkerhed ved, hvorfor nogle mennesker stammer, så skal årsagen skal nok findes i flere faktorer.

Hvilken sangstemme er jeg? ›

Koloratursopran, sopran, mezzosopran, alt og kontraalt er kvindestemmer, mens kontratenor, tenor, baryton og bas er herrestemmer. Før en drengestemme går i overgang, vil den ligeledes kunne placeres enten i soprangruppen eller i altgruppen.

Hvilke øvelser træner hvad? ›

Den gode rækkefølge
 • Træn overkroppens store muskler i bryst og ryg, fx med bænkpres og træk til brystet.
 • Træn underkroppens store muskler i lår og baller. ...
 • Træn arme, både forsiden og bagsiden, med fx biceps curls og tricepspres, og eventuelt også skuldre og ben med små øvelser som skulderløft og knæekstension.
19 Jul 2016

Hvordan træner man derhjemme? ›

Brug din krop som vægt, når du træner hjemme
 1. Armbøjninger: De helt klassiske armbøjninger er perfekte, når du skal træne derhjemme. ...
 2. Mavebøjninger eller Planken: Hvis du ønsker at styrke dine mavemuskler og derved få en stærkere core, kan du opnå dette med enten mavebøjninger eller Planken.

Hvordan træner man bedst muligt? ›

Når du træner, så vær effektiv for at få mest ud af din tid. Inden du starter træning, bør du have planlagt, hvilke øvelser du ønsker at udføre. Sørg ligeledes for, at du på forhånd har langlagt, hvilken form for konditionstræning du eventuelt ønsker at lave. Dine muskler vænner sig til de øvelser, du laver.

Er chokolade godt for halsen? ›

Når hosten raser, og du har kriller i halsen, så er det om at få chokoladen frem. De nyeste undersøgelser viser nemlig, at chokolade er mere effektiv mod hoste end almindelige halspastiller.

Hvad gør man hvis ens hals kradser? ›

Zyx virker antiinflammatorisk og lindrer smerte samt irritation i halsen og svælget. Det er vigtigt, at man suger tabletten, indtil den er helt opløst i munden. Dermed får man den optimale effekt. Fås i forskellige smagsvarianter.

Er koldt eller varmt bedst for halsen? ›

Nogle synes koldt er bedst, mens andre synes, at varme hjælper bedre. Prøv dig frem. Derudover er det naturligvis vigtigt med masser af hvile, at holde sig varm og god søvn. For mange kan det lindre at sove med hovedet højt ved hjælp af flere puder, særligt hvis du har slim i halsen.

Kan stress give synkebesvær? ›

Klump i halsen – stress

Der er mange stressramte, som ofte mærker følelsen af at have en klump i halsen, eller følelsen af trykken i halsen. Hvis du har angst eller lider af stress, kan der komme muskelspændinger i halsen og omkring struben, hvilket giver følelsen af at have en klump i halsen.

Hvorfor må man ikke rømme sig? ›

Det værste man kan gøre imod sine stemmebånd (og dermed sin stemme) er at rømme sig og hviske. Når du rømmer dig, irriteres stemmebåndene. Der kommer små overfladiske skader på slimhinden.

Hvordan kan man stoppe med at rømme sig? ›

For at undgå at rømme sig:
 • Vær bevidst om det (det er en refleks, så du tænker ikke over det, førend det er for sent).
 • Husk det er ikke nødvendigt og det hjælper ikke.
 • Tag nogle dybe indåndinger, for at dæmpe rømmerefleksen/trangen.
 • Drik noget vand eller afled din opmærksomhed.
 • Tag et enkelt host – helst uden lyd.

Hvad smører stemmebåndet? ›

Stemmen skal smøres hver dag

Slimhinderne på stemmebåndene er nemlig afhængige af en stabil væskebalance for ikke at tørre ud. Gør de det, stiger risikoen for at blive hæs, forklarer hun.

Kan polypper forsvinde af sig selv? ›

Polypper kan vokse, men bliver sjældent så store, at man opdager dem, hvis der ikke bliver foretaget en gynækologisk undersøgelse. De kan formentlig også forsvinde af sig selv.

Hvorfor bliver jeg hæs om aftenen? ›

Mavesyre kan give hæs stemme

Kronisk hæshed kan også skyldes reflux, altså mavesyre, der løber op i spiserøret pga. en for svag muskel ved mavemunden. Hvis du ofte oplever hæshed især om morgenen (morgenstemmen), kan det være en god idé at få det tjekket hos en halslæge.

Hvad gør man mod en hæs stemme? ›

Ved længerevarende hæshed kan en talepædagog hjælpe med at lære, hvordan stemmebåndene bruges bedre. Skyldes hæsheden rygning, er rygestop en god mulighed. Det er en god idé at søge læge, hvis hæsheden ikke forsvinder efter en uge. Hvis man samtidig bliver hæs og pludselig får åndenød, skal man straks kontakte lægen.

Kan man gøre noget for at få en dybere stemme? ›

Få en dybere stemme - og styrk din kommunikation

Vil du arbejde mere målrettet og effektivt med din stemme ned i et dybere toneleje og styrke din personlige gennemslagskraft, så anbefaler jeg 1-til-1 stemmetræning. Du kan få stemmetræning både live i København K og online.

Hvorfor mister man sin stemme? ›

Stemmen er hæs eller forsvinder helt, hvis der ikke er balance, fordi der så opstår uregelmæssigheder først i vibrationerne på stemmelæberne og derefter i luftstrømmen. Når der er meget larm, sætter man sin stemmevolume op, fordi man er nødt til at tale højere eller råbe, for at andre kan høre, hvad man siger.

Kan stress sætte sig på stemmen? ›

Sang eller tale med forkert teknik, stress og sindsbevægelser – kan resultere i en uhensigtsmæssig svælgsnøring. Det kan fx skyldes irritation (som f. eks røg), infektion (influenza, forkølelse, halsbetændelse m.m.), mavesyre-reflux, allergi og visse typer medicin.

Hvornår går min stemme i overgang? ›

For drengenes vedkommende kan det starte allerede omkring 5. klassetrin, for pigerne typisk senere og ikke så markant. Det er meget forskelligt, hvor ramt man bliver, og hvor lang tid der går, før stemmen er faldet på plads i sit nye stemmeleje, men det er ikke ualmindeligt, at det tager 4-5 år.

Hvordan taler man klart og tydeligt? ›

Sæt en finger mellem dine fortænder og øv så at tale mens du holder tænderne bidt sammen om din finger. Bliv ved med at få din vejrtrækning ned i maven, mens du må bruge dine mund- og halsmuskler til at lave lydene til de forskellige ord. Det vil træne de muskler du skal bruge for at artikulere, når du taler normalt.

Hvad er symptomerne på strubekræft? ›

Hvis sygdommen sidder på stemmebåndene, er hæshed det første tegn på strubekræft. Andre tegn kan være smerter i området, problemer med at synke eller irritation i halsen. Efterhånden vil smerterne trække mod det ene øre. Hos nogen viser sygdommen sig også som hævelse af en eller flere lymfeknuder på halsen.

Videos

1. ENT Reviews 4 TV Scenes From Limitless, Hannibal, & Grey’s Anatomy
(Fauquier ENT)
2. Peder Mondrup - forskning, sang og CP
(Elsass Fonden)
3. VERY PATIENT EDUCATION: Diseases and disorders of the Musculoskeletal System
(Verv Media)
4. Videoconferencia «Curso Internacional SUNNAAS: En busca de vida independiente (Parte I)
(Ministerio de Salud Pública Uruguay)
5. ΠΙΣΩ ΑΠ'ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΜΟΡΑ ΜΕΡΟΣ 2ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 5
(PISO AP'TON KATHREFTI)
6. Genoptræning
(Dr. G)

Top Articles

Latest Posts

Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated: 10/13/2022

Views: 6282

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.