Lokale SEO optimaliseren met Google Recensies: Een stap voor stap gids (2023)

Intro

In de huidige online wereld waar elk bedrijf concurreert voor Google onroerend goed, is het beheersen van lokale SEO niet langer een optie, maar een noodzaak. Wanneer de meeste denken aan SEO, denken ze aan trefwoorden, website optimalisatie en backlinks. Maar in het hart van deze SEO puzzel ligt een vaak onderschatte tool: Google reviews. In deze gids bespreken we waarom en hoe u Google-reviews kunt gebruiken om uw zoekpositie te verbeteren en uw online reputatie te versterken. Dit zijn bewezen strategieën, of u nu marketeer bent voor een grote franchise of een lokaal bedrijf met één locatie.

De impact van Google recensies op lokale SEO

Google reviews zijn een belangrijke indicator voor de reputatie en status van een lokaal bedrijf in de gemeenschap. Ze geven toekomstige klanten aanwijzingen over wat ze van een bedrijf kunnen verwachten, waardoor ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Met 71% van de online beoordelingen die worden geschreven in google, zijn ze een kernonderdeel geworden van het zoekproces voor klanten.

Google's overwegingen bij de rangschikking

Lokale SEO optimaliseren met Google Recensies: Een stap voor stap gids (1)(Bron)

Maar potentiële klanten zijn niet de enigen die naar Google reviews kijken bij het selecteren van een bedrijf. Ze spelen ook een belangrijke rol in de overwegingen van Google bij het bepalen van de zoekresultaten. Recensies spelen een rol in het complexe algoritme dat Google gebruikt om bedrijven te rangschikken in de zoekresultaten. Google bepaalt de lokale ranking aan de hand van drie belangrijke factoren. Hier ziet u hoe Google ze uitsplitst:

  • Relevantie: Relevantie verwijst naar hoe goed een lokaal bedrijfsprofiel overeenkomt met wat iemand zoekt. Voeg volledige en gedetailleerde bedrijfsinformatie toe om Google te helpen uw bedrijf beter te begrijpen en uw profiel af te stemmen op relevante zoekopdrachten.
  • Afstand: Afstand beschouwt hoe ver elk potentieel zoekresultaat verwijderd is van de locatieterm die in een zoekopdracht wordt gebruikt. Als een gebruiker bij zijn zoekopdracht geen locatie opgeeft, berekenen wij de afstand op basis van wat wij weten over zijn locatie.
  • Prominentie: Prominentie verwijst naar hoe bekend een bedrijf is. Sommige plaatsen zijn meer prominent in de offline wereld, en de zoekresultaten proberen dit te weerspiegelen in de lokale ranking. Bijvoorbeeld, beroemde musea, bekende hotels of bekende winkelmerken zullen waarschijnlijk ook prominent aanwezig zijn in de lokale zoekresultaten.

Prominentie is ook gebaseerd op informatie die Google heeft over een bedrijf, van over het hele web, zoals links, artikelen en directories. Het aantal beoordelingen en de beoordelingsscore van Google spelen een rol in de lokale zoekrangschikking. Meer recensies en positieve beoordelingen kunnen de lokale positie van uw bedrijf verbeteren. Uw positie in de webresultaten is ook een factor, dus best practices voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn van toepassing.

Factoren van klantbeoordelingen voor Google-ranking

Lokale SEO optimaliseren met Google Recensies: Een stap voor stap gids (2)(Bron)

Nu we de rankingfactoren van Google begrijpen, gaan we wat dieper in op de factoren waar klantbeoordelingen aan bijdragen. Google houdt de details geheim, maar we weten wel dat de zoekmachine een paar verschillende factoren van Google-recensies onderzoekt bij het bepalen van de plaats op de ranglijst van een bedrijf. Dat zijn:

  • Hoeveelheid: Een groot aantal beoordelingen geeft aan dat een bedrijf populair en relevant is.
  • Kwaliteit: Een recensie van hoge kwaliteit heeft twee belangrijke kenmerken. De eerste is een hoge sterrenwaardering, die Google vertelt dat mensen uw bedrijf leuk vinden. De tweede is een gedetailleerd verslag van de ervaring van de klant met het bedrijf. Deze positieve beoordelingen bevatten waardevolle trefwoorden die Google oppikt. Bijvoorbeeld: "Deze zaak is geweldig! Ze hebben de beste cheeseburger in Austin."
  • Snelheid: Een gestage stroom van nieuwe beoordelingen vertelt Google dat klanten momenteel en consequent betrokken zijn bij uw bedrijf.
  • Diversiteit: Recensies op verschillende platforms (Google, Bing, Facebook, enz.) kunnen aangeven dat een bedrijf een breed klantenbestand heeft.

Bedrijven die consequent een groot aantal hoogwaardige beoordelingen van meerdere online platforms verzamelen, scoren vaak hoger in de zoekresultaten. Dit resulteert in meer webverkeer en inkomsten en is iets wat bedrijven in hun groeistrategie zouden moeten waarderen. We laten u nu zien hoe u Google-reviews kunt gebruiken om uw SEO-inspanningen te stimuleren.

Stap 1: Bouw uw Google Business Profile (GBP) volledig uit.

Een volledig uitgebouwde GBP is een bron van waardevolle informatie voor zowel potentiële klanten als Google. Google streeft ernaar gebruikers de meest relevante resultaten voor hun zoekopdracht te bieden. Het verstrekken van nauwkeurige, gedetailleerde informatie helpt Google uw bedrijf te vertrouwen. Dit is zelfs het eerste wat Google bedrijven aanmoedigt om te doen als ze hun lokale zoekresultaten willen verbeteren.

Naast tekstuele informatie raadt Google aan om foto's van hoge kwaliteit in uw GBP op te nemen. Nauwkeurige foto's van uw bedrijf, producten of diensten geven een visuele weergave van wat klanten kunnen verwachten, waardoor uw bedrijf aantrekkelijker wordt.

Als je een fysieke locatie hebt, voeg dan foto's toe van het interieur en het exterieur. Als u producten verkoopt, zorg dan voor duidelijke, goed belichte foto's van deze producten. U kunt ook foto's van uw team opnemen om een persoonlijk tintje te geven. Vergeet niet dat mensen vaak worden aangetrokken door beelden, en overtuigende beelden kunnen hun beslissing om met uw bedrijf in zee te gaan aanzienlijk beïnvloeden.

Stap 2: Zorg ervoor dat uw bedrijfsinformatie correct is op alle andere advertentiesites.

Lokale SEO optimaliseren met Google Recensies: Een stap voor stap gids (3)(Bron)

Nu uw Google bedrijfsprofiel volledig is opgebouwd, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw informatie correct is op alle andere websites waar uw bedrijf wordt vermeld. Vergeet niet dat Google niet alleen vertrouwt op uw website en Google Business Profile om uw bedrijf te beoordelen.

De zoekmachine doorzoekt het hele web voor informatie en gebruikt andere websites om uw bedrijfsinformatie te verifiëren. Als uw GBP bijvoorbeeld zegt dat u gevestigd bent op 123 Main Street, maar de website van de Kamer van Koophandel zegt dat u gevestigd bent op 122 1st Street, dan kan Google er niet op vertrouwen dat uw adres juist is en u in de zoekresultaten plaatsen.

Stap 3: Vraag uw klanten om een Google-beoordeling achter te laten

Zoals we eerder in deze gids hebben besproken, zijn de hoeveelheid, kwaliteit, snelheid en diversiteit van recensies allemaal factoren die Google meeneemt in de ranking van een bedrijf. Maar klanten om een recensie vragen heeft ook extra voordelen. Een negatieve Google-recensie kan uw gemiddelde ranking ernstig beïnvloeden als u slechts enkele beoordelingen op uw bedrijfsprofiel hebt. Een groot aantal Google-recensies minimaliseert die impact.

Als u meer Google-reviews aanvraagt, is de kans ook groter dat u meer positieve reviews ontvangt. Dat komt omdat een klant die een negatieve ervaring heeft gehad, meer emotioneel geladen is en eerder geneigd is een recensie achter te laten om ongevraagd zijn mening en gevoelens te uiten. Iemand die daarentegen een prettige ervaring met uw bedrijf heeft gehad, is misschien wel tevreden, maar niet zo gemotiveerd om een recensie achter te laten. Door hen om een recensie te vragen, geeft u tevreden klanten een betere kans om er een achter te laten.

Stap 4: Stel uw Google-recensieverzoek zo op dat klanten worden aangemoedigd om hun ervaring te beschrijven

Een gepersonaliseerde klantervaring versterkt niet alleen de betrokkenheid en tevredenheid van de klant, maar verhoogt ook de loyaliteit doordat de klant zich gewaardeerd en begrepen voelt. U moet een soortgelijke aanpak hanteren wanneer u klanten om Google-recensies vraagt. Dat betekent dat u het alledaagse "Bedankt voor uw bedrijf! Laat alstublieft een beoordeling achter." Wees in plaats daarvan specifiek in uw verzoek. Vermeld het product of de dienst die ze hebben gebruikt en vraag om feedback daarover. Bijvoorbeeld, als ze een cowboyhoed op maat kochten, zou uw verzoek kunnen luiden: "Hartelijk dank dat u vandaag in onze winkel bent geweest, we hopen dat u genoten heeft van uw cowboyhoed op maat. Kunt u een beoordeling van uw ervaring delen met onze medewerkers en ons vertellen wat u vond van de kwaliteit en de pasvorm van uw hoed? Dat zouden we erg op prijs stellen!"

Dit zorgt er niet alleen voor dat de klant zich gewaardeerd voelt, maar het stimuleert ook uw SEO. Google pikt trefwoorden op in online beoordelingen om gebruikers te helpen vinden wat ze zoeken. Dus als een klant uw bedrijf beoordeelt en trefwoorden gebruikt als 'cowboyhoed op maat' of 'kwaliteit', geeft hij Google meer redenen om u als topresultaat voor die zoekopdrachten te beschouwen.

Stap 5: Reageer op uw Google recensies

Lokale SEO optimaliseren met Google Recensies: Een stap voor stap gids (4)(Bron)

Op dezelfde manier dat het personaliseren van uw Google-recensieverzoek de klant het gevoel geeft gewaardeerd te worden, is het reageren op hen net zo belangrijk. Het is uw manier om te zeggen: "Hé, we zien u. We waarderen en waarderen uw feedback." En dat is goed voor het opbouwen van vertrouwen en sterke klantrelaties.

Dit geldt ook voor negatieve Google-recensies. Reageren op negatieve feedback geeft u de kans om dingen recht te zetten. Het is uw kans om van een ontevreden klant een tevreden klant te maken. En als u het goed aanpakt, kan het ertoe leiden dat ze hun beoordeling van uw bedrijf aanpassen.

Uiteindelijk laat dit zien dat je een open boek bent. Je verstopt je niet voor kritiek of gaat problemen niet uit de weg. In plaats daarvan ziet u ze onder ogen en maakt u de zaken in orde. Deze openheid kan indruk maken op andere potentiële klanten die de recensie tegenkomen. Bovendien zorgt het ervoor dat een negatieve Google-recensie niet op internet blijft rondzwerven zonder uw kant van het verhaal. Het is een win-win voor u en uw klanten. Houd in gedachten dat Google de trefwoorden in uw reacties NIET onderzoekt bij het bepalen van de ranking. Zorg er dus voor dat u uw antwoord niet volpropt met trefwoorden; richt u op een persoonlijk antwoord en pak eventuele problemen snel en professioneel aan.

Stap 6: Plaats Google reviews op uw website en sociale media

Met Google-reviews op uw website, sociale media en Google Business Profile kunt u feedback van klanten op meerdere manieren gebruiken, dus u kunt overwegen een softwareontwikkelingsteam in te huren om een goed geoptimaliseerde website te maken en een beoordelingsgedeelte voor uw klanten te ontwerpen. Hoewel beoordelingen essentieel zijn voor uw online reputatie en zichtbaarheid, voegt het weergeven ervan op uw website en sociale media nog meer waarde toe. Dit versterkt de inhoud van uw website met relevante tekstgegevens, waardoor Google meer context krijgt over uw bedrijf en de relevantie ervan voor zoekopdrachten van klanten. Dit kan de algehele zichtbaarheid van uw website en organische rankings verbeteren.

Bovendien helpt het direct op uw website plaatsen van Google-reviews bij het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij uw bezoekers, omdat ze de feedback over uw producten of diensten uit de eerste hand kunnen zien. U kunt uw SEO-inspanningen maximaliseren als u zich aansluit bij het doel van Google om de meest relevante zoekresultaten te bieden door uw website te optimaliseren met nuttige recensie-inhoud.

De volgende stap zetten

Hoewel de hierboven beschreven stappen een uitgebreide gids vormen voor het gebruik van Google-recensies voor SEO, is het essentieel om op te merken dat de implementatie complex en tijdrovend kan zijn, vooral voor bedrijven met beperkte middelen. Dit is waar een reputatiemanagementplatform dat gebruik maakt van automatisering om de hoek komt kijken.

Er zijn tegenwoordig platforms waarmee bedrijven veel van de processen voor het beheren en optimaliseren van Google-recensies kunnen automatiseren. Deze tools automatiseren het hele proces van het beheren van uw bedrijfsinformatie op het web en in sociale media, het versturen van beoordelingsverzoeken, het reageren op beoordelingen en het analyseren van gegevens, allemaal vanaf één platform, ongeacht het aantal bedrijfslocaties dat u heeft.

De wereld van SEO is complex en verandert voortdurend, maar één aspect blijft duidelijk: de kracht van Google reviews kan niet worden genegeerd. Ze beïnvloeden niet alleen de besluitvorming van potentiële klanten, maar spelen ook een cruciale rol bij het verbeteren van lokale zoekresultaten. Voor bedrijven is het inzetten van Google-reviews een strategische zet die kan leiden tot meer webverkeer, een betere klantenbinding en uiteindelijk een hogere omzet.

De stappen in deze gids bieden een uitgebreid stappenplan om de kracht van Google-reviews te benutten voor SEO. Of u nu marketeer bent voor een grote franchise of een lokaal bedrijf met één locatie, als u deze stappen volgt en gebruikmaakt van automatiseringstechnologie, kunt u uw online zichtbaarheid verbeteren, een sterke reputatie opbouwen en groei stimuleren.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated: 11/06/2023

Views: 5733

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.