Top 10 Cele mai bune hote pentru casa 2023 - JICO (2023)

Ghid de cumparaturi

Cele mai bune hote

Top 10 Cele mai bune hote pentru casa 2023 - JICO (1)

Cui ii place mirosul mancarii arse? Noua nu! Prevenind alarmele de fum sa nu se declanseze, hotele aflate in actiune salveaza in mod regulat ziua in care dezastrele culinare devin negre intr-o clipita. De asemenea, sunt bune si pentru a scoate caldura din abur si grasimi.

In cazul in care hota dvs. are scapari sau aveti nevoie de una noua pentru renovarea bucatariei dvs., va asiguram ca am facut cercetari, astfel incat sa va putem ajuta sa alegeti cea mai buna varianta pentru bucataria dvs.

Tipuri de hote pentru bucatarie

Din teste stim ca zonele de distributie pentru evacuare prin burlan de aerisire sunt cele mai bune – acestea sunt cele care aspira mirosurile pentru a se evacua afara. Unii dintre noi nu vor avea aceasta optiune atunci cand dorim sa o montam la o distanta mare de iesire sau pur si simplu nu avem spatiu pentru aceasta.

Oricare ar fi motivul pentru care nu poti monta evacuarea direct afara, recircularea este cealalta optiune. Aspira aerul prin filtre si, asa cum sugereaza si numele, apoi il repun inapoi in camera. Sunt putin mai scumpe pe termen lung, deoarece filtrele de carbon trebuie inlocuite periodic.

Toate tipurile de hote sunt, in general, disponibile in latime de 60cm sau 90cm, deci acopera cele mai comune latimi ale blaturilor de bucatarie, iar majoritatea sunt disponibile fie in cu evacuare prin burlan de aerisire, fie cu recirculare.

Hote cu evacuare

Hotele cu evacuare sunt cel mai obisnuite tipuri de hote si arata ca un cos de sine statator. Acestea nu includ zonele de insula, care sunt instalate deasupra unei zone de gatit a insulei in centrul bucatariei.

Modelele cu evacuare functioneaza prin extragerea poluantilor din interior si eliberarea lor in exterior. Au nevoie de ventilatie, conectand bucataria la exteriorul casei, iar canalele de iesire trec de obicei prin tavan sau peretele din spate.

Pro: Sunt cele mai indicate pentru bucatarii mici pentru a evita dispersarea mirosului in celelalte camere, sau chiar cand aveti o bucatarie open-space. Cea mai buna ventilatie nu poate fi decat prin evacuare.

Contra: Montarea conductelor necesita bani, efort si, eventual, un compartiment in dulapurile superioare.

Hote cu reciclare

Hotele cu recirculare sunt, de asemenea, mai scumpe decat hotele cu evacuare. Se concentreaza pe recircularea aerului in loc sa evacueze aerul din bucatarie. De asemenea, sunt recunoscute prin utilizarea filtrelor de carbune. Cu toate acestea, aerisirea bucatariei este mai eficienta prin indepartarea agentilor nocivi din aer direct afara.

Ele aspira fumul si fumeaza si le trec prin filtre. Aerul este apoi eliberat inapoi in camera, deci ar trebui sa deschideti cat mai multe usi si ferestre pentru a imbunatati in continuare calitatea aerului in bucatarie. Hotele cu recirculare sunt mai putin eficiente decat cele cu burlan, insa sunt din ce in ce mai preferate de cumparatori.

Pro: In general, indeplineste cele mai bune performante, deoarece acestea tind sa acopere intreaga zona a aragazului.

Contra: In functie de stil si marca, acestea pot fi foarte scumpe in comparatie cu celelalte sisteme disponibile, insa pot fi gasite oferte.

Mentiune: Sunt si tipuri de hote construite cu ambele sisteme, fie evacuare, fie recirculare, in functie de optiunea si posibilitatea montarii in bucataria dvs.

Hote incorporabile

Hota incorporabila poate fi integrata in dulapul de bucatarie. Au capacitatea mare de absorbtie te ajuta sa improspatezi rapid aerul din bucatarie.

Hote de bucatarie incorporabile sunt instalate sub dulapurile superioare, chiar deasupra zonei de gatit. Sunt mai compacte in comparatie cu hote montate pe perete si montate pe insula, prin urmare mai potrivite pentru bucatariile cu spatiu limitat.

De asemenea, au deseori un design fara conducte, astfel incat instalarea lor este simpla si in mod normal nu necesita ajutor profesional.

Pro: Sunt o alegere din ce in ce mai populara; discrete si ascunse.

Contra: Deoarece nu acopera neaparat intreaga zona a blatului, este posibil sa nu functioneze la fel de bine ca, sa zicem, ca o hota cu evacuare atunci cand se elimina mult abur, si depinde de locul in care este situata cratita.

Hote cu distanta fixa si montare pe perete

Dimensiunea fixa a hotei acopera, in general, intreaga zona a aragazului. Hotele cu montare pe perete sunt hote cu un cos de fum (reglabil), ceea ce le face destul de mari. Acestea sunt excelente pentru absorbtia poluantilor si preferate pentru bucatariile mari.

Configurarea unei hote de montare pe perete implica de obicei indepartarea compartimentului dulapului. In cazul in care bucataria dvs. nu este proiectata avand in vedere unul, aceasta poate compromite aspectul camerei. Dar diverse variante de a masca si le puteti ascunde burlanul pentru a ajuta aparatul sa se integreze mai bine in bucataria dvs.

Pro: Modelele fixe functioneaza mai bine decat cele retractabile atat in modul de recirculare, cat si in modul evacuare, deoarece acopera mai mult din zona de gatit. De asemenea, au o zona de filtrare considerabil mai mare.

Contra: o distanta fixa ne poate impiedica, mai ales daca este la inaltimea capului

Hote retractabile

Modelele retractabile au ventilator si lumina care se aprind pe masura ce le glisati manual. Intervalele de filtre sunt retractabile sau glisante

Pro: Odata ce ati terminat de gatit, le puteti impinge fara sa va ocupe spatiu deasupra zonei de gatit.

Contra: acestea sunt, in general, mai putin eficiente la aerisirea aburului din cauza suprafetei mai mici de colectare a aburului; acesta este in special cazul in modul de recirculare.

Hote insulare

Hotele montate pe insula functioneaza cel mai bine in bucatariile spatioase, cu un blat de insula. Sunt hote canalizate, dar capacitatea lor de ventilatie nu este la fel de eficienta ca si cele montate pe perete. Fumul si aburii au mai multa libertate de raspandire, deoarece nu exista pereti in jurul zonei de gatit.

Suporturile pentru insule exercita o presiune mare asupra tavanului, deoarece nu exista pereti care sa-i sustina greutatea. Asta inseamna ca ar trebui sa acordati mai multa atentie ancorarii si sa va asigurati ca instalarea este realizata corect.

Pro: aspect modern si iluminare direct deasupra plitei

Contra: pretul ridicat fata de modelele cu fixare pe perete

Ce caracteristici ma intereseaza la o hota?

Top 10 Cele mai bune hote pentru casa 2023 - JICO (2)

Debitul de extractie (debitul de aer)

Aceasta este de obicei exprimata in metri cubi pe ora. Am constatat ca rata de absorbtie nu este la fel de importanta in toate situatiile. Aceasta face doar putina diferenta in ceea ce priveste performanta. Acest lucru se datoreaza faptului ca designul intern si instalarea hotei conteaza mult mai mult. De exemplu, daca conducta de evacuare este obstructionata, toata puterea de extractie din lume nu va ajuta.

Pe scurt: rata de evacuare nu este la fel de importanta in detrimentul unor caracteristici interne bune.

Filtre

Toate hotele au un filtru. Cele realizate din plasa de aluminiu sunt relativ usor de curatat si cele mai ieftine, pot fi spalate chiar si in masina de spalat vase. Filtrele care nu se spala necesita inlocuire, ceea ce inseamna costuri suplimentare. Daca instalati un hota in modul de recirculare, va trebui, de asemenea, un filtru de carbon care trebuie inlocuit in mod regulat.

Pe scurt: filtrele cu ochiurile de aluminiu sunt cele mai bune.

Lumina

Doua becuri peste zona de gatit ofera in general o vizibilitate mai buna decat una. Asigurati-va ca becurile sunt usor de inlocuit. Modelele cu lumini cu halogen au o iluminare mai buna decat cele cu incandescenta sau cu LED insa luminile cu LED consuma mai putina energie decat incandescenta.

Pe scurt: Doua becuri cu halogen ofera cea mai buna vizibilitate.

Aspectul exterior

Pentru a fi usor de curatat si sa nu aiba colturi unde sa se acumuleze murdarie si grasime, sunt preferate hotele cu partea inferioara neteda care sunt in general mai usor de curatat decat cele retractabile.

Pe scurt: cautati o hota cu partea inferioara, cea de aspirare, dreapta, intr-un singur plan.

Controale

Comenzile glisante sau cu buton de pe panoul frontal sunt usor de accesat si de operat. Unele modele retractabile au comenzi pe partea inferioara a capotei. Pe unele unitati retractabile, cu cat scoateti capota mai departe, cu atat devine mai mare viteza ventilatorului.

Pe scurt: comenzile trebuie amplasate pe panoul frontal.

Zgomot

Nivelul de zgomot este un aspect important, mai ales in bucatarie open-space, in plan deschis. Informati-va in ceea ce priveste cat de zgomotoasa poate fi pentru a nu fi dezamagiti.

Pe scurt: cei care au achizitionat o hota zgomotoasa vor lasa sigur un review pe situl magazinului.

Clapeta de inchidere

O clapeta unidirectionala in interiorul unei zone de evacuare poate contribui la mentinerea aerului cald in timpul iernii sau a aerului rece in timpul verii, in loc sa scape prin conducta spre exterior. Unele hote le au incorporate, iar altele le au ca optiuni suplimentare.

Pe scurt: ajutati la reglarea temperaturii din bucataria dvs. cu o clapeta de inchidere.

Top 10 Cele mai bune hote pentru casa 2023 - JICO (3)

Cum se instaleaza o hota?

Instalarea unei hote poate fi destul de simpla daca aveti unele abilitati de bricolaj si cu conditia sa existe un punct de alimentare aproape – daca nu, veti avea nevoie de un electrician autorizat pentru a instala una. Urmati intotdeauna cu atentie instructiunile. Veti avea nevoie de o bormasina electrica, cateva unelte si, daca este posibil, de cineva care sa va ajute.

Instalarea distantei de recirculare

Pentru a instala o hota cu modul de recirculare, marcati pe perete sau in dulapul de bucatarie, unde sa gaurit. Unii producatori furnizeaza un sablon pentru acest lucru, sau puteti utiliza instructiunile hotei achizitionate. Respectati distantele minime de inaltime fata de blatul de gatit indicate in instructiuni. Fixati suruburile in timp ce ajutorul dvs. mentine distanta in pozitie. Conectati-l si este gata de functionare.

Instalarea hotei cu evacuare

Instalarea unei hote cu evacuare este mai complexa si implica spargerea si perforarea peretelui sau tavanului pentru conducte. Daca este posibil, utilizati burlane netede si ne-flexibile (conductele flexibile cauzeaza turbulente ale aerului, reducand eficienta ventilatorului) si instalati-l pe cea mai scurta cale spre exterior.

Trecerea unei hote cu recirculare la modul evacuare prin burlan

Acest lucru este, in general, destul de usor. Probabil va trebui doar sa scoateti placa de acoperire din partea superioara sau din spate a unitatii si sa fixati un guler cu suruburi, sa atasati o teava la guler si sa o alimentati printr-o gaura din perete sau tavan si sa scoateti filtrul de carbon.

Curatarea filtrelor la o hota

Pentru a mentine hota de functionare buna, spalati regulat filtrul cu plasa conform instructiunilor (sau inlocuiti filtrul, daca nu este lavabil). Cele cu plasa de aluminiu, pot fi spalate si in masina de spalat vase. Cu cat contine mai putina grasime si murdarie, cu atat fluxul de aer si eficienta sunt mai bune.

Inlocuirea filtrului – cat de des si cat?

Hota de recirculare are un filtru de carbon care trebuie inlocuit in mod regulat. Cat de des depinde de cantitatea si tipul de gatit. Recomandarile producatorilor variaza de la inlocuirea acesteia in fiecare luna pana la o data pe an, insa recomandarea cea mai frecventa la fiecare trei pana la sase luni.

Costul unui filtru de inlocuire variaza. Asadar, costul inlocuirii filtrelor pentru a fi o hota eficienta s-ar putea ridica neprevazut, avand in vedere ca ar trebui sa inlocuiti filtrul de mai multe ori pe an.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated: 04/14/2023

Views: 6131

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.